7 E-commerce Trendova za 2023

Svet e-trgovine se stalno razvija i može biti teško držati korak sa najnovijim trendovima i razvojem. Kako se približavamo kraju godine, pravo je vreme da pogledamo šta se sprema za e-trgovinu u narednoj godini. U ovom blog postu istražićemo neke od ključnih trendova za koje se očekuje da će oblikovati e-trgovinu u narednoj godini, uključujući porast kupovine putem mobilnih uređaja, sve veći značaj personalizacije i kontinuirani rast društvenih medija kao kanala prodaje. Ako shvatite i primenite ove trendove, možete biti ispred konkurencije i pozicionirati svoje poslovanje za uspeh u narednoj godini.

1. Fokus će biti na omnikanalnom pristupu kupovini

Posle dve godine onlajn kupovine tokom COVID-a, želja kupaca za iskustvima u prodavnici znači da trgovci moraju da preispitaju svoja omnikanalna iskustva. Morate da pogledate ceo put kupca. Putovanje vašeg klijenta ne počinje i ne završava se uvek na vašoj veb lokaciji.
Skoro 75% kupaca pregleda više kanala pre kupovine. To znači da prodavci moraju da razmotre iskustvo koje nude kupcima na svim kanalima, uključujući veb-sajtove, obične prodavnice i profile društvenih medija. Kupci žele besprekorne prelaze između tih kanala kada kupuju sa vama. To znači da svaki kanal treba da bude odraz drugog kanala. Kupci bi trebalo da budu u mogućnosti da pronađu i kupe iste proizvode gde god da kupuju.

Današnji kupci pretražuju društvene mreže, proveravaju cene i informacije na veb lokacijama i na kraju obavljaju kupovinu u prodavnicama. Ovo su tri različite dodirne tačke koje sve doprinose prodaji vašeg proizvoda. Jedan od prvih koraka ka uspehu u omnikanalnoj maloprodaji je povezivanje sistema u prodavnici i onlajn putem integracije e-trgovine. Kada se vaše poslovanje uključi, možete da primenite neke od najboljih omnikanalnih trendova za 2023. godinu, uključujući:

• Kombinujte zalihe između onlajn i fizičkih prodavnica
• Obezbedite tačne informacije o isporuci
• Obezbediti osoblju više podataka o klijentima kako bi pružili bolju uslugu korisnicima
• Povežite svoj inventar sa svojim prodavnicama društvenih medija

Kompanije koje pružaju efikasna omnikanalna iskustva definitivno će napredovati u 2023.

2. Mobilna kupovina postaje popularnija nego ikad

Danas provodimo rekordnu količinu vremena na internetu, a veliki deo tog vremena je posvećeno kupovini. Ali onlajn više ne znači „na računaru“. Za potrošače, čak i u Gen Alpha, sada je norma da uvek imaju mobilni telefon sa sobom. Omogućavanje kupcima da kupuju preko mobilnih uređaja više nije izuzetak, već očekivanje. Prema Statista-i, mobilni uređaji čine 71% maloprodajnog saobraćaja i generišu 61% porudžbina za kupovinu na mreži. Potrošači nastavljaju da biraju m-trgovinu kao svoj omiljeni kanal za kupovinu. Očekuje se da će do 2024. globalna maloprodaja u m-trgovini dostići približno 4,5 biliona dolara, što čini 69,9% sve maloprodaje e-trgovine.

Svaki brend koji želi da ostane u igri treba da prihvati ovaj trend prilagođen mobilnim uređajima. To znači da dizajnirate prodavnice koje su prvenstveno namenjene mobilnim uređajima (a ne samo smanjivanje desktop iskustva na manje ekrane). To takođe znači da olakšate mobilno plaćanje tako što ćete ponuditi opcije plaćanja prilagođene mobilnim uređajima (kasnije ćemo razgovarati o opcijama plaćanja) i učiniti mobilno plaćanje što je moguće lakšim.
Ako želite da vaša e-trgovina ima savršeno razvijenu veb prodavnicu koja radi besprekorno na mobilnim uređajima, trebalo bi da nas kontaktirate i saznate kako možemo da pomognemo vašem poslovanju da raste onlajn pružajući vam najbolje moguće korisničko iskustvo.

3. Održivi poslovni model će se održati u igri

Održivi i zeleni proizvodi/usluge su u porastu. Čak i u trenutnoj ekonomiji sa puno neizvesnosti, potrošači su spremni da plate više da bi kupovali od održivih brendova.

Neka istraživanja pokazuju da je 52% potrošača reklo da je pandemija izazvala zabrinutost za održivost.
Očekujte da će više brendova prihvatiti “zelenu politiku”. Na primer:

• Prodaja proizvoda napravljenih od recikliranih materijala
• Ulaganje u zelenije materijale za pakovanje
• Omogućavanje korisnicima da izaberu održivije opcije isporuke (npr. „šaljemo sve artikle u jednom paketu umesto da isporučujemo zasebno“)
• Olakšajte ljudima da recikliraju ili kupuju polovnu robu na vašoj veb lokaciji

4. Personalizacija postaje ključ lojalnosti brendu

Većina potrošača žudi za brendovima koje poznaju dovoljno dobro da im pruže personalizovano iskustvo kupovine. Čak 60% potrošača kaže da postaju stalni kupci nakon personalizovanog iskustva kupovine. Kada trgovci e-trgovine koriste podatke za personalizovanije iskustvo, kupci najčešće vrlo rado dele informacije. To će biti učinjeno tako što ćete dopreti do vaših klijenata putem kanala koje oni odaberu i podržavati ih tokom njihovog putovanja personalizovanim ponudama.

Takođe, prema nedavnim istraživanjima, više od 65% potrošača priznaje da (personalizovani) dizajn ambalaže utiče na njihovu kupovinu. Zato uvek zapamtite da je to više od kutije. Jer ponekad kutija na kraju bude popularnija od samog proizvoda.

5. Održavajte svoja obećanja o isporuci

Isporuka na vreme je apsolutni prioritet za prodavce e-trgovina danas. Dani kada pakujete i šaljete proizvod znajući da će stići na odredište za nedelju ili dve definitivno su iza nas. U svetu gde trenutno zadovoljstvo preovladava, isporuka nije izuzetak. Amazon je postavio zlatni standard za isporuku kada je počeo da nudi isporuku sledećeg i istog dana.

Čak 93% kupaca kaže da je vidljivost statusa porudžbine veoma važna za celokupno korisničko iskustvo. Kupci žele da znaju da li je njihova porudžbina obrađena, gde se nalazi u svakom koraku i kada će stići. Brzina, komunikacija i personalizacija su stoga ključni faktori u ispunjavanju očekivanja modernih potrošača o isporuci.

6. Opcije plaćanja su znatno važnije u 2023

Jedan od glavnih razloga za napuštena kolica je težak proces plaćanja ili naručivanja. Ako vaši kupci ne mogu lako da završe kupovinu na internetu, neće oklevati da posete drugu onlajn prodavnicu, gde je pojednostavljen proces kupovine.

Prema Statista-i, digitalni i mobilni novčanici čine oko polovinu globalnih platnih transakcija e-trgovine, što digitalne novčanike čini najpopularnijim načinom plaćanja na mreži. PayPal je vodeći provajder usluga plaćanja na internetu sa 60% tržišnog udela. PayPal ima preko 426 miliona aktivnih korisnika i oni lako mogu da kupuju u bilo kojoj valuti.

Najbolje opcije plaćanja u e-trgovini u 2023. godini:
• Mobilni novčanici koji nastavljaju da revolucionišu plaćanja na prodajnom mestu. Samo u 2020., preko milijardu kupaca će plaćati digitalno ili mobilno svojim novčanikom.
• Kako mlađe generacije ulaze na tržište, žele različite opcije plaćanja. Prodavci na malo, na primer, koriste direktnu prodaju na društvenim medijima da bi bili u toku sa preferencijama i podstakli više kupovine.
• Fleksibilne opcije finansiranja olakšavaju potrošačima kupovinu proizvoda koje žele.

7. Chatbot-ovi će postati mnogo važniji

Sve više prodavaca na internetu počinje da koriste chatbot-ove. Insajder Intelligence predviđa da će prodaja preko čet-bota dostići 142 milijarde dolara do 2024. Uzmite to u poređenju sa samo 3 milijarde dolara u 2019. U današnjem svetu, potrošači očekuju 24/7 pristup korisničkoj podršci. Dakle, ako želite da zadržite svoj posao e-trgovine na nogama, pametna je investicija uvođenje chatbot-a koji može da odgovori na upite kupaca.

Očekujte da će dizajni postati sofisticiraniji, a da će interaktivna veštačka inteligencija na kraju postati novi standard za korisničku uslugu.
Evo nekoliko ideja:
• Koristite chat botove da biste preuzeli važne informacije o prethodnim porudžbinama bez potrebe da klijenti ponovo unose detalje
• Neka chatbotovi odgovaraju na pitanja o vašim proizvodima i uslugama
Za više o chatbotovima i uopšteno o tome kako će AI promeniti svet e-trgovine, pročitajte naš blog post ovde.

 

Zaključak

Postavljanje prodavnice na mreži može biti relativno lako (pogotovo sa pravim partnerima), ali razvoj vašeg poslovanja nije proces jednim klikom. Ako želite da budete što uspešniji u svom poslovanju na mreži i osvojite udeo na tržištu od 8 biliona dolara, morate strateški da razmišljate i stalno prilagođavate svoju strategiju promenljivom ponašanju potrošača.

Ono što je funkcionisalo prošle godine ili prošlog meseca možda neće raditi tako dobro sutra. Tehnološki napredak je dao preduzećima e-trgovine više alata. I potrošači to, naravno, znaju.

Kao rezultat toga, očekujemo sve personalizovanija iskustva i više opcija. Dakle, ako imate priliku da poboljšate iskustvo onlajn kupovine svoje publike, zašto ne biste? Ostati u toku sa trendovima e-trgovine može biti teško, ali ako se potrudite, vaše poslovanje će se isticati u zasićenoj industriji.